Gå till innehållet. Gå till navigation

Miljöportalen

Sektioner
Bilar

Vanliga bilar – men bättre för miljön

Det är idag lätt att hitta miljöanpassade bilar. Förutom bilar som drivs med alternativa bränslen, kan även extremt bränslesnåla bensinbilar räknas som miljöfordon. Vanliga bilar skiljer sig också mycket åt vad gäller bensinförbrukning och utsläpp.

Elbilar

Mest miljövänliga är elbilar, även om man räknar in hur elen produceras. Än så länge kan man bara köra mellan sex och nio mil på en laddning med de elbilar som finns, så dessa är mest lämpade för körning i innerstaden.

Hybridfordon

Hybridfordon drivs med en elmotor som samverkar med en annan, för det mesta bensindriven, motor. Bensinmotorn driver bilen och laddar batteriet, som alltså inte behöver laddas på annat sätt. Vid låga varvtal går enbart elmotorn, medan bensinmotorn kopplas in vid högre varvtal och normal körning. Kör man inne i centrum på lågt varv rullar bilen därför med eldrift, helt utan avgaser.

Dagens hybridbilar drar 30-50 procent mindre bensin än vanliga bensinbilar. Den lägre bränsleförbrukningen beror på att en del av den överkottsenergi som blir till värme i en vanlig bensin-dieselmotor lagras i batteriet till en hybridbil. Vid start och accelerationer utnyttjar elmotorn denna energi och resultatet blir lägre bränsleförbrukning. Dessutom återvinns bromsenergi och motorn förbrukar ingen bensin vid stillastående i stadstrafik och köer.

Bränslecellsbilar

Många tror att framtidens bilar kommer drivas med bränsleceller. En bränslecell är ett batteri som man tankar istället för att ladda. Bränslet är vätgas eller metanol, avgaserna vatten, så det är en mycket rent sätt att producera energi. Anledningen till att bränslecellerna inte fått sitt verkliga, kommersiella genombrott ännu är svårigheten att producera och transportera vätgas, och de höga utvecklingskostnaderna för att ta fram en helt ny typ av drivsystem och fordon.

FFV-bilar

De bilar som går att tanka med flera olika bränslen kallas FFV-bilar (Flexible Fuel Vehicle).

Etanolbilar körs vanligen på E85, som består av 85% etanol och 15% bensin, men de kan köras på valfri blandning av bensin och etanol. Om man kör med E 85 är utsläppen av de flesta hälsofarliga ämnen samt växthusgaser lägre än vid bensindrift.

De flesta gasbilar är så kallade bifuel-bilar och har två separata tankar. Den ena tanken är för naturgas/biogas och den andra för bensin. Om man bara kör på bensin är inte bilen bättre än en vanlig bensinbil.

Problemet med miljöfordonen idag är att inte finns tankställen för alternativa bränslen över hela landet, men det kommer fler och fler tankställen hela tiden.

Bildmontage: Kentaroo Tryman
Text: Malin Wahlstedt

Publicerad: 2003-09-03
Senast uppdaterad: 2010-04-21

Navigering