Gå till innehållet. Gå till navigation

Miljöportalen

Sektioner
Morot

Vegetarianer sparar energi!

Många ungdomar är vegetarianer, ofta av etiska skäl. Men man sparar också energi om man äter vegetariskt. Det har konsumentforskare kommit fram till genom att undersöka hur matvanorna påverkar hushållens energiförbrukning.

Om man lägger ihop den energi som går åt vid själva odlingen och den som går åt i förädling och transporter av livsmedel så går det åt betydligt mindre energi för vegetabilier än för kött. En ko måste äta tio kilo växtprotein för att producera ett kilo kött.

Sedan skiljer sig också köttslagen åt, beroende på vilket foder djuren får. Importerad sojaprotein eller fiskmjöl i kraftfoder som göddjur äter är energikrävande, medan betande djur inte drar så mycket energi. Nötkött från gödkor är väldigt resurskrävande, medan kyckling är energisnålt, om den bara kommer från Sverige och har ätit inhemskt foder.

Helena Shanahan från Centrum för konsumentvetenskap vid Göteborgs universitet har tillsammans med två forskarkolleger följt tio hushåll under flera år. De har kartlagt familjernas matvanor och tidsanvändning. Familjerna har fått anteckna i en dagbok vad de ätit, och forskarna har beräknat energiåtgången.

Familjerna har fått tips och råd utifrån sina egna matvanor. Den största minskningen gjorde en familj som minskade sin energiförbrukning med 35 procent, medan flera familjer låg kvar på ungefär samma energinivå.

Några av familjerna har barn som blivit vegetarianer, någon hade ett barn som varit vegetarian men sedan slutat. En sådan förändring drar med sig hela familjen. Det blir för krångligt att laga olika mat till olika familjemedlemmar, och istället får hela familjen åtminstone äta mer grönsaker. Har man väl börjat så sitter de nya vanorna gärna i. Hos familjer som tidigare ätit väldigt lite vegetabilier märks också en liten förändring.

Om man ska ersätta kött så måste man äta mer bönor och baljväxter för att få i sig tillräckligt med protein. Men många tycker det är krångligt att tillaga bönor som måste ligga i blöt och koka. För att underlätta energisnålare matvanor vore det bra om det fanns mer halvfabrikat. Idag finns kokta bönor på burk, men konservburken är en energislösande förpackning.

Ungefär ett år efteråt har familjerna intervjuats på nytt. De bestående effekterna av deras förändrade matvanor skiljer sig naturligtvis åt.

– De flesta tyckte inte de hade förändrat någonting, men när det kom till kritan hade de ändrat sig lite grand, säger Helena Shanahan, som tillsammans med Marianne Pipping Ekström från Göteborgs universitet och Annika Carlsson Kanyama från forskargruppen fms i Stockholm gjort studien.

– De åt mer frukt och grönsaker. De har tagit åt sig en del och minskat lite på köttkonsumtionen.. Om man jämför vad två personer äter under en dag, där bägges mat innehåller i stort sett lika mycket energi, kan det gå åt fyra gånger så mycket energi att få fram den ena personens mat jämfört med den andra personens.

Helena Shanahan tycker att man borde utnyttja det ökade matintresset och se till att det finns roliga recept och sallader, man borde utnyttja utbildningen och låta experter informera ute i affärerna. – Vegetarisk mat när den är verkligt vällagad på restaurang är ju fest!

Intervju med Helena Shanahan, professor emerita vid Institutionen för mat, hälsa och miljö, Göteborgs universitet.

Helena Shanahan, Göteborgs universitet

Text: Malin Wahlstedt

Publicerad: 2003-08-22
Senast uppdaterad: 2010-05-21